Neem jij je plek in het familiesysteem? Herken je je in onderstaande?
Duik dieper in je familiegeschiedenis en ontdek jouw positie met Familieopstellingen! Worstel je met onverklaarbare kwaaltjes, moeilijke relaties of een leeg gevoel? Misschien heb je geen vaste plek binnen jouw familiesysteem en blokkeert dit de levensenergie. Herkenbaar? Dan moet je onze workshop over familieopstellingen volgen! Tijdens deze workshop ga je aan de slag met verschillende systemische oefeningen om jouw eigen plek binnen jouw familie te vinden, inclusief de ordening van broers en zussen. Soms confronterend, maar vaak bevrijdend. Door meer inzicht te krijgen in je familiegeschiedenis, leer je beter begrijpen waarom dingen lopen zoals ze lopen. Dit helpt je om patronen en emoties beter te begrijpen. Door meer inzicht te krijgen in jouw familieverhaal, begrijp je beter waarom dingen zo gaan als ze gaan. Zo kan je patronen en emoties beter plaatsen.
Maak je geen zorgen: de workshop is laagdrempelig en geschikt voor nieuwsgierige zielen zoals jij! Ervaring is niet nodig en je hoeft geen persoonlijke verhalen te delen als je dat niet wil. Klinkt goed, toch?
Hoe je je binnen je eigen gezin gedraagt, kan een groot effect hebben op je broers en zussen. Soms is er een kind dat de grenzen opzoekt en zich verzet tegen de ouders, of misschien is er een kind dat extra zorg en aandacht nodig heeft. Dit kan ertoe leiden dat een ander kind zich aanpast en de rol van "aangepast kind" op zich neemt. Het "aangepaste kind" wil vooral niet tot last zijn en toont loyaliteit naar de ouders, die al druk genoeg zijn met het andere kind. Het vraagt niet om aandacht door te rebelleren, maar door juist lief, behulpzaam en goed presterend te zijn.
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de onderlinge relaties tussen broers en zussen en komt iedereen op de juiste plek.
Hoe zit het eigenlijk met je ouders..
Wel, je bent voor de helft gevormd door je vader en voor de andere helft door je moeder. Maar, het is cruciaal voor een kind om beide ouders te omarmen (je blijft immers hun kind). Wanneer je een afkeer hebt voor je ouders, creëer je onbewust loyale gedragspatronen bij jezelf. Stef Bos zingt het al zo mooi in 'Papa, ik lijk steeds meer op jou'. Het gaat niet om het feit dat je wilt worden zoals je ouders, maar je lijkt toch op hen. Hoe meer je accepteert wie je ouders zijn, hoe kleiner de kans dat je dezelfde patronen herhaalt.
Stel je nu een fontein voor, die bestaat uit verschillende bakken met water. Bovenaan staan je voorouders, daaronder je grootouders, dan de bak met je biologische ouders, gevolgd door jou en je broers en zussen in volgorde van geboorte, en tenslotte jouw kinderen, miskramen, abortussen, etc. Jij staat altijd in de bak onder je ouders. Er is geen goede of slechte plek in deze fontein. Om je innerlijke rust te vinden, is het belangrijk om op jouw plek in de fontein te staan en je ouders hun plek boven jou te gunnen. Alleen op jouw plek kan je de onzichtbare stroming van de fontein opvangen, die zo essentieel is voor je welzijn. Wanneer je het moeilijk hebt in het dagelijks leven om je plek te vinden, dan sta je niet goed in de fontein. Stief-, pleeg- en adoptieouders maken geen deel uit van deze fontein. Zij behoren tot een andere fontein die vaak veel goeds brengt. De fontein van jouw oorspronkelijke systeem heeft echter de grootste invloed op jou. Er zijn wetmatigheden die onontkoombaar zijn in dit systeem. Maar, je kan deze onzichtbare wetmatigheden wel voor je laten werken.
Centra voor Persoonlijke Systemische Ontwikkeling